середу, 27 квітня 2022 р.

Як зберегти себе у важкий (воєнний) час

 Події останнього часу завдають багато тривоги, переживань, відчуття невизначеності. Але для людини важливо не забути події та відчуття, не заблокувати емоції, а прожити свій стан.

Існує 5 стадій горя, втрат та життєвих змін, які ми повинні пройти.

1 стадія - ЗАПЕРЕЧЕННЯ. «Не може зі мною такого статися!» Нам складно сприймати скрутні ситуації.

2 стадія - ЗЛІСТЬ. «Я ненавиджу. Тут небезпечно та страшно. Я хочу спалити реальність, у якій таке відбувається» - це думки в голові. Тут головне – спрямовувати негативну енергію на корисні справи, а не на близьких людей.

3 стадія – ТОРГ. Ми починаємо «домовлятися» про те, на що не можемо вплинути. «Якби я поїхала, то цього не сталося» або «Треба було не їхати, а залишатися вдома». Але ми вперто продовжуємо торги і виходимо на шлях до відчаю та безпорадності, а іноді знову до агресії.

4 стадія – ДЕПРЕСІЯ. Продовження стану безпорадності. Потрібно проаналізувати, чим можемо «тут і зараз» допомогти собі та близьким людям. Починаємо виконувати та ставити галочки. Чим більше з'являтиметься виконаних справ, тим більше зростатиме почуття контролю над власним життям.

5 стадія - ПРИЙНЯТТЯ. Після проходження всіх етапів ситуація вбудовується в досвід, і життя триває далі.

⠀Складнощі виникають, коли на якомусь етапі відбувається злам. Обставини, що швидко змінюються, змушують негайно реагувати на них, не залишаючи нам шансу зупинитися, поплакати або позлитися. Під таким тиском у психіки немає можливості пережити подію. Тоді бажане полегшення не приходить: або життя зупиняється в моменті травми, або ж стрес посилюється, що впливає на психічний і фізичний стан людини.

Під час тривалого перебування в емоційній напрузі, організм потребує підзарядки (відновлення), і для деяких людей це може бути обмеженням спілкування з людьми на деякий час - бажання самоізолюватися від суспільства, усамітнитися. Соціальне ізолювання може свідчити про емоційне виснаження як відповідь на стресову подію.

Щоб вийти із такого стану, потрібно:

 якомога більше перебувати на свіжому повітрі;

 нормалізувати свій сон та розпорядок дня;

 робити те, що приносить задоволення;

 вживати корисну та багату на вітаміни їжу.

Якщо відсутність бажання спілкуватися з людьми триває від тижня та більше, то краще звернутися до фахівця за допомогою.

Коли в організмі людини починає вироблятись надто велика кількість адреналіну (гормон стресу) - вона відчуває наростання паніки та посилення гніву. Це проявляється через часте серцебиття, звуження судин, розширення зіниць. Головне завдання у цій ситуації – якомога швидше знизити рівень адреналіну в крові. Діяти «тут і тепер» - пережити стрес.

Що можна зробити для послаблення рівня стресу?

1. Кричіть. Стримування негативних емоцій шкодить психічному й фізичному здоров'ю. Гнів, страх, агресія найкраще випустити через звук: кричіть у подушку або наберіть ванну і кричіть у воду – так ваші вигуки не будуть чутні іншим людям, якщо ви не хочете нікого лякати

2. Малюйте відчуття чи напишіть лист. Випишіть на папір усе, що турбує єдиним потоком. Пишіть, доки рука не втомиться. Таким чином, ви звільнитеся від емоцій, що давлять. Або намалюйте два малюнки: на одному зобразіть те, що відчуваєте зараз і те, як би ви хотіли себе почувати

3. Заміна кольору. Визначте якого відтінку ваші негативні емоції, а потім уявіть, які почуття ви хочете замінити. Наприклад, страх на спокій, тривогу на відчуття безпеки, страх на довіру до світу. До кожної емоції прикріпіть подумки колір. Далі уявіть, що на видиху ви виводите негативні темні емоції, а на вдиху впускаєте спокійні позитивні.

4. Рутинні справи та турботи. В стресовій ситуації нашому мозку потрібний якийсь «острівець» сталості: щоденні ритуали та турботи. Інакше психічне та фізичне здоров'я буде під загрозою. Тому варто намагатися продовжувати жити у своєму розкладі: не забувайте про ранкові процедури, догляд, харчування, фізичні вправи.

5. Внутрішня робота. Розкажіть про те, що вас турбує, близькій людині. Проаналізувавши свою проблему вголос, ви доберетеся до кореня своїх проблем і знайдете вихід із ситуації.

Щоб зберегти себе в цей важкий період:

1. Усвідомте свої почуття та визнайте їх. Ви маєте право відчувати злість, ненависть, розпач та агресію. Це нормальна реакція на ненормальні обставини. Дозволяючи собі відчувати та визнавати емоції – ми даємо душі відчуття СПРАВЕДЛИВОСТІ.

2. Сформуйте чіткий план на день. Щоб не провалюватися в безодню невизначеності та страхів – потрібно чітко знати ЩО потрібно робити, НАВІЩО і ЯК! Плануйте свій день, але не ставте довготривалі цілі;

3. Дайте собі час нічого не робити. Іноді зовсім немає сил та енергії. Хочеться плакати та лежати. Дайте собі час на це. Побудьте в цьому стані стільки, скільки потрібно, а потім знову вставайте та починайте ЖИТИ.

4. Допомагайте тому, кому важче, ніж вам. Це дає відчуття своєї стійкості та потреби, зберігає самооцінку і не дає «розклеїтися». Сенси- створюють реальність.

5. Мрійте та вірте! Це теж про нові сенси. Це те, що змушує рухатися вперед, не дивлячись ні на що.

6. Користуйтеся та підтримуйте почуття гумору. Якби не мемчики, веселі відео тік струму – важко б нам було жити в інформаційному медіапросторі. Саме гумор допомагає пережити та переварити цей тяжкий момент нашого життя. Гумор знизить стрес та паніку

7. Підтримуйте одне одного. Як ти? Що нового? Ти не один! Тебе є кому підтримати!

8. Звертайтеся за допомогою: фізичної, моральної, психологічної. Просити це не про слабкість, це про визнання того, що ти просто ЛЮДИНА і маєш право на підтримку.

9. Залишайтеся в будь-якій ситуації ЛЮДИНОЮ. Гарна фраза: Війна закінчиться, а нам потім доведеться з собою жити далі.

10. У будь-якому випадку спіть або допомагайте організму відпочити.

11. П'ємо воду – «вимиває» гормони стресу.

12. Робіть інформаційні паузи від перегляду новин.

13. Обіймайтеся. Це заспокоює та надає сили.

14. Навчіться розвантажувати розум і заспокоюватися:

• визнайте страх - це те, що потрібно приймати – це нормально;

• виявляйте співчуття - подбайте про свої стосунки з іншими (через бесіди, практики медитації);

• практикуйте медитацію - спостерігайте за відчуттями занепокоєння в тілі і розглядайте їх як хмари, що приходять і йдуть;

• думайте про взаємозв'язки - наше виживання залежить одне від одного, і коли ми відчуваємо відповідальність , взаємозв'язок розуміється як мудра істина;

• навчіться відволікатися - у будь-якій непростій ситуації будьте спостерігачем: не зліться, не залучайтеся до ситуації емоційно, спостерігайте за тим, що відбувається без засудження;

• знаходьте час для себе – використовуйте будь-яку можливість поміркувати про своє життя, знову оцінити добрі дрібниці та зв'язок з близькими людьми.


Матеріал опрацювали та подали працівники НМЦПССР
Джерела: http://surl.li/bvgqc
http://surl.li/bvgqf
http://surl.li/bvgqc
http://surl.li/bvgqg
http://surl.li/bvgqj
http://surl.li/bvgqm

Немає коментарів:

Дописати коментар