середу, 12 жовтня 2022 р.

Як підготувати дитину до ядерного удару

Ми не маємо готувати ні дітей, ні себе, в сенсі — чекати, постійно думати та обговорювати. 

Така думально-очікувальна підготовка до того, що, найімовірніше, не станеться, лише розганяє маховик тривоги та страху. Власне життя перетворюється на чекання ядерної війни із зимою.

ПОРАДИ БАТЬКАМ 

1️⃣ Якщо дитина маленька та/або не ставить запитань і ви певні, що не цікавиться темою, — не піднімайте її взагалі. 

2️⃣ Якщо цікавиться і ставить запитання (але лише тому, що всі навколо про це говорять), скажіть, що це дуже малоймовірно і у вас є чіткий план, що робити. 

- Поясніть, що таке малоймовірно, щоб вас зрозуміли. Можете висипати манку або мак у велику миску, показати одну зернинку і сказати, що цю зернинку треба розрізати ще на частинки.

- Поділіться планом, якщо дитина запитує, — так, щоб у неї не лишилося сумнівів, що ви знаєте що робити в разі ядерного удару (інтернет повен простих і зрозумілих інструкцій стосовно того, куди йти, що їсти-пити та скільки бути в закритому приміщенні). 

3️⃣ Якщо дитина дуже тривожиться і цікавиться — робіть те саме, що в пункті вище. Якщо достатньо доросла, щоб зрозуміти нюанси, — розкажіть про типи ядерної зброї, про те, як відбуваються запуски, про те, які наслідки матиме росія лише в разі розгортання зброї. Дайте реальну картину ситуації з підкресленням малоймовірності події. 


 У кожному випадку говорити і пояснювати варто так, щоб поставити крапку в думаннях і переживаннях та перемкнути дитину на життя.

Матеріал опрацювали та подали працівники НМЦПССР

Джерела: група Viber "Психологічна допомога"

Немає коментарів:

Дописати коментар